10 Tips van de mediator (om je scheiding goed door te komen)

Een echtscheiding is nooit leuk. Het zijn vervelende situaties die alleen verliezers kent. Maar met de juiste tips zorg je ervoor dat je echtscheiding zo soepel en vlot mogelijk verloopt. Dat is wel zo fijn voor jou en je ex partner en al helemaal voor de kinderen als die ook in het spel zijn. Daarom volgen hier tien tips van de mediator die je helpen je scheiding goed door te komen.

Tip 1: Geef elkaar de ruimte

Het is belangrijk om elkaar zowel tijd als ruimte te geven. Een oplossing hiervoor kan zijn dat één van de twee tijdelijk het huis even verlaat en op een andere plek verblijft . Als je kinderen hebt, kun je bijvoorbeeld ook afspreken dat je beiden om en om in de woning bij de kinderen verblijft. Als je even weg bent van elkaar, kun je beter tot jezelf komen en zal makkelijker duidelijk worden wat voor jou zelf belangrijk is op dat moment.

Tip 2: Doe niets overhaast

Als je gaat scheiden wil je het liefste dat alles zo snel mogelijk geregeld en achter de rug is. Dat is heel begrijpelijk. Maar toch is het belangrijk om de zaken niet te overhaasten. Neem geen overhaaste beslissingen. Geef jezelf, elkaar en de kinderen de tijd om alles even te verwerken en een plekje te geven. Bij een scheiding komen namelijk voor alle partijen veel emoties kijken. En de manier waarop de echtscheidingsprocedure start, is vaak een voorbode van het verdere verloop ervan. Zorg er dus voor dat je op een rustige manier en in goed overleg start, dan heb je daar voor de rest van de tijd plezier van.

Tip 3: Maak goede afspraken

Als alles eenmaal is ingedaald en je gaat daadwerkelijk aan de echtscheidingsprocedure beginnen, dan is het van belang om je samen te oriënteren op hoe je het verder aan wilt pakken en welke stappen je wilt gaan zetten. Door dit vooraf samen, met een mediator te bespreken, kun je duidelijk in kaart brengen wat jullie wensen zijn en hoe het verdere proces zal verlopen. Als beide partijen zich dan aan deze afspraken houden, is er minder reden voor verdere conflicten.

Tip 4: Zoek steun

Een echtscheiding is een heftig en emotioneel proces. Het is daarom belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben die je kunnen steunen. Niet met iedereen zal je goed over dit onderwerp kunnen praten. Goedbedoelde adviezen worden makkelijk gegeven, maar deze zullen je niet altijd op een positieve manier verder helpen. Maak daarom bewuste keuzes over wie je in vertrouwen neemt en houd er rekening mee dat familie en vrienden om jullie heen ook geraakt kunnen zijn door jullie scheiding. Hun eigen emoties zullen dus ook een rol spelen.

Tip 5: Praat met elkaar

Een goede communicatie is erg belangrijk, ook als je uit elkaar bent of gaat. Zorg er daarom voor dat je met elkaar in gesprek blijft. En doe dit niet alleen via e-mail of Whatsapp, maar praat echt met elkaar. Geschreven tekst kan heel anders overkomen dan gesproken tekst. Daarom is het beter om echt met elkaar te praten, om misverstanden te voorkomen.

Tip 6: Maak afspraken over de financiën

Natuurlijk worden de uiteindelijke financiële afspraken en verdelingen vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Maar er gaat wat tijd overheen eer dit allemaal geregeld is. Daarom is het belangrijk om al in een vroeg stadium van de echtscheidingsprocedure tijdelijke afspraken te maken over financiële zaken op korte termijn. Wie blijft er in het huis wonen? Wie betaalt de hypotheek? Hoe verdeel je voorlopig de kosten met betrekking tot de kinderen. Door hier duidelijke afspraken over te maken, voorkom je verdere problemen.

Tip 7: Stel je flexibel op

Vaak hebben mensen voor zichzelf al een beeld gevormd van hoe ze de zaken geregeld willen hebben. Maar je staat hier niet alleen in en je zult elkaar hier een daar tegemoet moeten komen. Het is immers geven en nemen, ook bij een echtscheiding. Stel je er dus vooraf op in, dat je misschien niet jouw perfecte plaatje kunt realiseren, omdat er ook andere partijen in het spel zijn.

Tip 8: Probeer de ander niet te veranderen

Je kunt het gedrag van de ander nooit veranderen hoe graag je dat soms ook zou willen. Leg je hier dus bij neer. Pakt de ander het aan op een manier waar jij het niet mee eens bent, of doet de ander dingen die jij nooit zult begrijpen, probeer hier dan mee om te gaan. Je kunt het immers niet veranderen, maar je hebt wel invloed in hoe je zelf met situaties omgaat.

Tip 9: Stel een ouderschapsplan op

Als er kinderen in het spel zijn bij een echtscheiding, is een ouderschapsplan verplicht. Maar ook als je niet getrouwd bent, maar wel kinderen hebt en uit elkaar gaat, is het raadzaam een ouderschapsplan op te stellen. Online kun je een standaard model vinden, welke je samen in kunt vullen. Zo kun je samen duidelijke afspraken maken waar de kinderen zoveel mogelijk bij gebaat zijn.

Tip 10: Zelfbewustwording

Kijk ten slotte ook naar jezelf. Met een stukje zelfreflectie kun je heel ver komen in het bewaren van de rust tussen partijen. Wijs niet alleen naar een ander, want elk verhaal heeft meerdere kanten. Zolang je je ook bewust bent van je eigen fouten en frustraties, kun je veel beter het gesprek aan gaan met de ander en is de kans groter dat je er op een goede manier samen aan uit kunt komen.

Kun je na het lezen van deze blog hulp gebruiken of heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag.

Archief