Alimentatie verhoging door indexatie 2021

Ook het komende jaar wordt de alimentatie weer verhoogd. Hoe doel van de verhoging is de alimentatie welvaartsvast te houden. Zo een verhoging wordt ook wel indexatie genoemd. Zonder indexatie kan je steeds minder doen met het geld. Bij een jaarlijkse inflatie van 3% is de alimentatie na 5 jaar 15% minder waard. Als de lonen stijgen dan stijgen ook de prijzen in de winkel. Als de alimentatie dan niet mee stijgt, kan je dus minder kopen voor hetzelfde geld.

In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen rondom indexatie van alimentatie.

Wat is de verhoging van de alimentatie?

Voor 2021 is de indexatie door de overheid vastgesteld op 3%. Dit betekent dat je 3% meer alimentatie krijgt of moet betalen. Als je vorig jaar € 1000 betaalde, moet je nu dus € 1030 betalen.

Is de indexatie verplicht?

Voor de kinderalimentatie is de indexatie verplicht. Dat is niet uit te sluiten. Als je ouderschapsplan hebt opgesteld kun je de wettelijke indexatie daarin ook teruglezen.

Voor de partneralimentatie is de indexatie niet verplicht. Wat jullie hierover hebben afgesproken is terug te lezen in jullie echtscheidingsconvenant. Heb je daarin afgesproken om wel te indexeren dan ben je wel verplicht om dit ook te doen. Als je er niets over hebt afgesproken, kun je zelf bepalen of je wel of niet indexeert.

Kan je met terugwerkende kracht indexeren?

Mochten jullie vergeten zijn om te indexeren dan is dit met terugwerkende kracht nog mogelijk. Dit kan tot 5 jaar terug in de tijd. Doe dit wel altijd in goed overleg met elkaar anders kan er een geschil ontstaan.

Voorkom gedoe!

Het kan zijn dat de omstandigheden zijn gewijzigd en het niet meer lukt om, voor of na indexatie,  de alimentatie te betalen. Bijvoorbeeld door Corona. Ga in dat geval in gesprek met elkaar over de ontstane situatie. Ook kan je naar een mediator gaan om een herberekening te laten maken. Blijf altijd in overleg met elkaar en communiceer open en eerlijk. Dat voorkomt dat jullie hier een conflict over kunnen krijgen.

Vragen?

Heb je nog vragen over de alimentatie? Neem dan gerust contact op met mij. Als financieel echtscheidingsadviseur kan ik jullie helpen.  Dit kan door te bellen met 06-15107578. Een mail te sturen naar richard@gregoiremediation.nl of het contactformulier op de website in te vullen https://www.gregoiremediation.nl/contact/

Archief