Duur partneralimentatie: hoelang is het verplicht?

Na een echtscheiding heeft wellicht een van jullie beiden niet voldoende inkomsten. Als het voor diegene niet mogelijk is om voldoende te gaan verdienen, is de ander verplicht om partneralimentatie te betalen. Tenminste, als diegene het in alle redelijkheid kan betalen. Veel exen vragen zich af hoelang ze verplicht zijn om partneralimentatie te betalen ofwel recht hebben om die te ontvangen. Het antwoord op die vraag is sinds 1 januari 2020 veranderd. Ik licht graag toe wat er is veranderd aan de duur van de partneralimentatie en of dat fiscale gevolgen heeft.

Wettelijke duur partneralimentatie van maximaal 12 naar 5 jaar

Sinds 1 januari 2020 is de partneralimentatie verplicht gedurende een periode die de helft is van de periode dat je met elkaar getrouwd bent geweest, met een maximum van 5 jaar. Ben je korter getrouwd geweest dan 10 jaar, dan is het dus minder dan 5 jaar verplicht. De duur van de partneralimentatie hangt dan af van hoelang jullie getrouwd waren. Die maximale periode was 12 jaar, maar is dus drastisch verkort. Als je scheiding is aangevraagd vóór 1 januari 2020, blijft het wel 12 jaar.

Uitzonderingen

Er zijn wel een paar uitzonderingen op de maximale periode. In de volgende gevallen is de wettelijke duur van de partneralimentatie langer:

  • Partneralimentatie blijft verplicht totdat je jongste kind 12 jaar is.
  • Als je huwelijk langer heeft geduurd dan 15 jaar, en de ontvanger is geboren vóór 1 januari 1970, is de maximale duur 10 jaar. Of totdat de ontvanger recht heeft op AOW.
  • Als beëindigen van partneralimentatie te ingrijpend is voor de ontvanger, bijvoorbeeld omdat diegene ziek of arbeidsongeschikt is, kan het zijn dat dit valt onder de zogenaamde hardheidsclausule voor schrijnende gevallen. In de oude situatie moest er echter wel heel wat aan de hand zijn voordat een rechter besliste dat een partneralimentatie verlengd moest worden. Je kunt een verlenging natuurlijk ook zelf met elkaar afspreken, dan hoeft er geen rechter aan te pas te komen.

Fiscale gevolgen verlenging partneralimentatie

Als de partneralimentatie langer doorloopt dan wettelijk verplicht is, verandert er fiscaal gezien niets. Voor de ontvanger blijft het bedrag van de alimentatie ook na de wettelijke termijn belastbaar als periodieke uitkering. Voor de betaler blijft de betaling aftrekbaar als uitgave voor onderhoudsverplichtingen. Ook als je de partneralimentatie vrijwillig verlengd hebt, blijft dit gelden. Zolang je regelmatige eenzelfde bedrag overmaakt, neemt de belastingdienst aan dat jullie mondeling een verlengde partneralimentatie met elkaar hebben afgesproken.

Sinds 1 januari 2020 is trouwens wel een lager bedrag van de partneralimentatie aftrekbaar. Hierover kun je meer lezen op de site van de belastingdienst.

Zijn jullie het niet eens over de berekening van de partneralimentatie? Of lopen jullie tegen andere problemen aan bij het regelen van jullie scheiding? Neem contact op! Ik breng rust in jullie scheiding.

Archief