Een vechtscheiding: probeer het te vermijden

Niemand stuurt erop aan en toch kan het gebeuren; je scheiding dreigt te ontaarden in een vechtscheiding. Bij een vechtscheiding is sprake van allerlei conflicten rond de scheiding. Vooral kinderen zijn daar vaak de dupe van, bijvoorbeeld wanneer hun ouders de omgangsregeling niet nakomen of andere afspraken schenden die in het ouderschapsplan zijn vastgelegd. In zulke gevallen lukt het de partners niet om rationeel met elkaar te communiceren.

Ik sta voor je klaar

Omdat ik zelf ook kinderen heb en in 2008 ben gescheiden, kan ik me precies in jouw situatie verplaatsen. Het moet afschuwelijk zijn wanneer een vechtscheiding op je schouders drukt. In het belang van je kinderen sta ik klaar om in samenspraak je kwetsende vechtscheiding om te buigen in een verstandige echtscheiding. Of ik help je zo’n uitzichtloze situatie te vermijden.

3.500 Kinderen per jaar

In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 3.500 kinderen last van de vechtscheiding van hun ouders (De Kinderombudsman, 2014). In zulke gevallen worden zij ongewild bij de situatie van hun vader en moeder betrokken en komen zij klem te zitten in een loyaliteitsconflict. Beide ouders doen een beroep op hun kinderen, terwijl kinderen geen partij kunnen kiezen. Zij zouden dat sowieso niet moeten hoeven te doen.

Hoe ziet een vechtscheiding voor een kind eruit?

Vechtscheiding in de praktijk

In een opinieonderzoek geeft een derde van de ondervraagde kinderen aan dat hun scheidende ouders bij hen kwamen om uit te huilen. Eenzelfde hoeveelheid kinderen heeft het gevoel als doorgeefluik te worden gebruikt; de ene ouder verwacht dat het kind informatie doorgeeft aan de andere ouder. En nog eens tien procent van de kinderen ervaart fysiek geweld omdat de ouders elkaar slaan. Persoonlijk grijpen zulke gegevens mij enorm aan. Want bij een scheiding moet het belang van de kinderen bovenaan staan. Onder geen enkele voorwaarde mogen zij het slachtoffer worden van het uit elkaar gaan van hun ouders.

Mediation helpt

Wanneer een vechtscheiding op de loer ligt, kan ik veel voor je betekenen. Door middel van mediation weet ik jou en je partner vanuit een situatie waarin emoties de boventoon voeren, terug te brengen naar het denken in oplossingen. In plaats van dingen uit de hand te laten lopen, kunnen we samen een vervelende escalatie voorkomen.

Stappen van escalatie

Mijn aanpak is gebaseerd op de zogenoemde ‘escalatieladder van Glasl’ (zie onderstaande figuur), die vaak wordt gebruikt in mediation voor allerlei doeleinden, bijvoorbeeld ook op de werkvloer. De ladder heeft drie fases, met binnen elke fase een aantal treden die neerwaarts gaan. Vanuit een verharde discussie (links bovenaan) beland je samen uiteindelijk letterlijk in de afgrond.

Een vechtscheiding - Probeer het te vermijden - Gregoire Mediation
Figuur : escalatieladder van Glasl (2012) Klik er op voor een grotere versie.

Rationele fase

In fase 1 – de rationele fase – denken beide partners goed na.
Het is redelijk makkelijk om tot overeenstemming te komen. Werken vanuit deze fase levert wat mij betreft de enige juiste oplossingen. Ik help jullie bij het maken van een convenant en een ouderschapsplan waarover jullie het eens zijn. Een win-win situatie dus, voor het hele gezin.

Emotionele fase

Fase 2 is de emotionele fase. Hierin nemen allerlei emoties – verdriet, boosheid, angst – de overhand. Een voorbeeld: ‘Als jij zo nodig je nieuwe vriendin mee wilt nemen op vakantie, dan zorg ik ervoor dat de kinderen niet met je meegaan.’ Een zeer onwenselijke situatie, zeker voor de kinderen.

Terug naar het verstand

Mochten jij en je partner in de emotionele fase verkeren, dan is mijn rol het verstand weer naar boven te halen. Ik help jullie inzicht te geven hoe het kan dat jullie relatie op een hellend vlak terecht is gekomen. Hoe was jullie relatie in het begin, en waar is het misgegaan? Zijn jullie in staat om in te zien wat je eigen aandeel hierin is, zonder naar de ander te wijzen? Kunnen jullie elkaar loslaten en wellicht ook een beetje dankbaar zijn voor het goede dat er tussen jullie is geweest?

Niet in de afgrond terechtkomen

Bij een positieve interventie komen jullie vanuit fase 2 weer terug in fase 1. Er is gemakkelijker overleg mogelijk en ik help jullie houdbare afspraken met elkaar te maken. Natuurlijk zullen er nog steeds pijnlijke momenten zijn. Maar vrijwel zeker lukt het om vanuit hier niet verder de afgrond in te glijden. Want niemand wil daar terechtkomen.

Vechtfase

De afgrond waarover ik spreek, is fase 3 in de figuur. De vechtfase; niet voor niets rood gemaakt. De inzet van de ene partner is dat de ander, koste wat het kost, alles zal verliezen. Maar wie de grootste verliezers zijn? De kinderen, want die hebben meestal geen keuze.

Aandacht voor het kind

Ruim tien procent van alle kinderen in Nederland wiens ouders gaan scheiden, krijgt met een vechtscheiding te maken. Het is mijn persoonlijke missie om dit aantal omlaag te brengen. Hoe? Door samen met de ouders die ik in hun scheiding bijsta, vooral aandacht te geven aan het kind. Want ieder kind dat niet in een vechtscheiding belandt, betekent winst.

Wil jij jezelf bevrijden uit je vechtscheiding, of zo’n situatie vermijden? Neem vrijblijvend contact met me op, en ontdek wat ik voor je kan doen.

Archief