Mediation voorkomt vechtscheiding

Door mediation kun je voorkomen dat je scheiding een vechtscheiding wordt. De kans op een vechtscheiding is namelijk altijd aanwezig. Bij iedereen. Ook als je denkt ‘dat zal bij ons niet gebeuren’. Ook dan kun je uiteindelijk overmand worden door heftige emoties, waardoor het er allemaal niet meer zo rationeel en zakelijk aan toegaat. Ongemerkt ben je dan toch in een vechtscheiding beland. En dat is helemaal niet gek. Het is een logisch gevolg van het feit dat een echtscheiding een van de ingrijpendste gebeurtenissen is in een mensenleven.

Een echtscheiding is geen moment, maar een periode die jaren duurt. De eerste scheurtjes van een echtscheiding beginnen meestal al ver voordat een van de twee aan de ander meldt dat hij of zij wil scheiden. Ook nadat het convenant is getekend en het formele proces is afgerond, gaat de scheiding door. Dan komt een periode van verwerken en aanvaarden met zijn vele ups en downs. Een scheiding is echt een jarenlang proces.

Gevoel van verraad leidt tot woede

Als je een relatie aangaat met een geliefde, ben je kwetsbaar. Je houdt van de ander en je geeft je over. Er is liefde en intimiteit en je wilt daarom samen oud worden. Als deze loyaliteit wordt geschonden, kan er een gevoel zijn van verraad. Je verwachtte namelijk dat de ander bij je zou blijven en jou trouw zou zijn. Maar ‘ik ben loyaal aan jou, dus jij bent ook loyaal aan mij’ blijkt niet op te gaan.

Als de band die je samen hebt, wordt verbroken, breekt de hele ketting. Jouw plaatje van hoe jullie toekomst eruit zou zien, spat uit elkaar. Het gevoel van verraad leidt tot woede. Woede is de meest heftige emotie in het rijtje boosheid, kwaadheid en toorn. En dan kan er ook nog eens walging zijn, als bij de ander een nieuwe partner in het spel is.

Verlies van identiteit

Er is ook nog iets anders dat kan leiden tot heftige emoties. Het gezin dat jij met je partner en je kinderen vormde, was een deel van jouw identiteit. Jullie werden als gezin gezien. Als dit uit elkaar valt, valt ook een deel van je identiteit weg. Niet alleen voor jezelf is alles veranderd, ook de mensen om je heen kijken anders naar je. Voor je ouders, schoonouders familie en vrienden zijn jullie niet meer het gezin dat zij kenden. Dat is een confronterende gewaarwording voor je, die leidt tot heftige emoties.

Woede en verlangen

Achter iedere emotie zit een verlangen. Als je woedend bent, verlang je naar rechtvaardigheid. ‘Mij is iets aangedaan en ik wil rechtvaardigheid’. Voor je gevoel klopt er iets niet. En zolang er iets niet klopt, blijft de menselijke geest net zolang zoeken tot het wel klopt.

Ieder mens reageert op anders op woede. De een wil de ander met gelijke munt terugbetalen. Een ander sluit zich helemaal af. Weer een ander slaat alles kort en klein. Maar een ding geldt wel voor iedereen: woede in je lijf verkleurt de realiteit en je beeld van de ander. Je hebt een woedebril op, die jouw blik vertroebelt.

Hoe kan mediation een vechtscheiding voorkomen?

Al dit soort heftige emoties komen voorbij aan de mediationtafel. In dat soort situaties stel ik vragen, met begrip en erkenning voor de emotie. Dit zijn vragen zoals: ‘Welk mens wil je uiteindelijk zijn?’ ‘Wil je nog heel lang in de cirkel van pijn en verdriet blijven?’ ‘Of kies je ervoor om hieruit te stappen en naar de rust in jezelf toe te gaan?’ ‘Kies je ervoor om je energie te richten op de kinderen en jouw eigen toekomst?’

In deze vragen liggen de antwoorden al besloten. Iedereen wil immers het liefste zichzelf niet meer pijnigen en loskomen van de woede. Door dit te benoemen, ontstaat bewustwording en reflectie. Hierin kan ik als mediator veel betekenen. Ik help je om naar jezelf te kijken en voorbij je eigen woede te denken. Hiermee kan ik jullie helpen om niet in de vechtscheiding te belanden, die op de loer lag.

Mijn inspiratie voor dit blog kreeg ik bij een webinar van Corrie Haverkort. Zij is auteur van het boek Van woede naar redelijkheid. Zie ook www.stiefplan.nl

Mediation is de oplossing om bij heftige emoties niet in een vechtscheiding te geraken. Wil je daar meer over weten, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Archief