Omgangsregeling tijdens corona

Als je gescheiden bent, kan corona je omgangsregeling overhoop gooien. Als je meer dan één kind hebt, heb je meer dan één bezoeker per dag als ze bij jou zijn. Dat mag dus niet. En dan mag je ze officieel ook nog eens niet knuffelen. Met deze interpretatie zijn het draconische maatregelen. Er is echter een simpele oplossing: spreek met je ex af dat je kinderen deel uitmaken van jullie beide huishoudens. Ze horen dan dus bij twee gezinnen en worden bij jullie beide gezinnen niet als bezoek gezien.

Omgangsregeling

Deze oplossing werkt echter natuurlijk niet als jijzelf, iemand uit jouw gezin of dat van je ex kwetsbaar is en extra voorzichtig is om niet besmet te raken. Of als jij en je partner allebei kinderen hebben uit een vorige relatie en de huishoud-bubbles groter zijn dan je aanvaardbaar vindt. Hoe handhaaf je dan de omgangsregeling die is vastgelegd in het ouderschapsplan? Dat lukt dan misschien niet. De kinderen hebben het recht om jou en je ex te zien en je wilt dat zelf waarschijnlijk ook graag. Je zult dan flexibel moeten zijn en misschien accepteren dat je kinderen een tijdlang niet bij jou komen. Eis na deze periode geen compensatietijd op bij je ex. Los het bijvoorbeeld op door contact te houden met je kinderen door ze te bellen of online met ze af te spreken.

Activiteiten tijdens beeldbellen en zoomen

Beeldbellen en zoomafspraken kunnen een uitkomst zijn om toch contact te hebben. Maar alleen een gesprek is al snel plichtmatig. Als je iets met ze gaat doen, is dat voor je kinderen én jouzelf veel fijner en beter voor je contact met ze. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, kun je bijvoorbeeld een boekje voorlezen, helpen met huiswerk, online gamen of een quiz doen. Via zoom kun je echt veel lol hebben en er voor elkaar zijn.

Flexibel voor je kinderen

Ik noemde het al: stel je flexibel op als de omgangsregeling tijdens corona aangepast moet worden. Voor je kinderen is het zó veel fijner als jij en je ex soepel weten te improviseren. Het allerbelangrijkste is natuurlijk om wel contact te houden met je kinderen. En dan is er best kans dat dat jijzelf ook veel plezier beleeft aan een melige online quiz met ze.

Bron: https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Ouders/Bijzondere-situaties/Omgangsregeling-gescheiden-ouders-voor-ouders

Zit jij midden in je echtscheiding? En kun je wel een nuchtere blik gebruiken? Zodat je het bos weer door de bomen kunt zien? Neem dan eens contact op met mij.

Archief