Scheiden van tafel en bed: wat is dat eigenlijk?

Scheiden van tafel en bed: soms kloppen mensen bij mij aan die een dergelijke scheiding overwegen. Ze willen dan geen ‘gewone’ scheiding. Bij een scheiding van tafel en bed blijft de huwelijksband intact, terwijl ieder zijns weegs gaat. Totdat een van de partners sterft, zoals in de trouwgelofte aan elkaar is beloofd: ‘tot de dood ons scheidt’. Er zit iets van romantiek in deze vorm van scheiden, die mij persoonlijk wel aanspreekt. Maar er kleven ook bezwaren aan, waarover ik je graag iets meer vertel.

Twee belangrijke redenen

Een belangrijk reden voor mensen om te scheiden van tafel en bed is het geloof. Men wil de huwelijksband niet breken, maar besluit los van elkaar verder door het leven te gaan. Een andere reden kan zijn dat de partners toch nog hopen op verzoening. Mochten zij na een tijdje weer bij elkaar komen, dan is het veel minder omslachtig om een scheiding van tafel en bed terug te draaien, dan wanneer sprake is van een gewone scheiding.

Dezelfde procedure

Bij een scheiding van tafel en bed doorloop je nagenoeg dezelfde procedure als bij een gewone scheiding. Er is een convenant nodig en als er minderjarige kinderen zijn, moet een ouderschapsplan worden opgesteld. In beide gevallen kan ik je daar natuurlijk bij helpen. Dan is alles goed geregeld.

Je blijft officieel getrouwd

In tegenstelling tot een gewone scheiding wordt een scheiding van tafel en bed niet ingeschreven bij de gemeente. Zo blijf je officieel getrouwd. Wel wordt de scheiding ingeschreven in het huwelijks goederenregister. Op die manier kunnen eventuele schuldeisers zien dat je niet meer met elkaar bent verbonden. Een prettige bijkomstigheid die ervoor zorgt dat de ene partner zonder schulden niet wordt betrokken in de eventuele schulden van de ander.

Om rekening mee te houden

Waar ik mensen altijd voor waarschuw wanneer zij een scheiding van tafel en bed overwegen, is het volgende. Omdat je bij een scheiding van tafel en bed nog steeds formeel met de ander bent gehuwd, kan je niet met een nieuwe partner trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. En er is nog iets om goed rekening mee te houden. Wil je na een scheiding van tafel en bed alsnog een volledige scheiding, en je partner wil dit niet, dan moet je maar liefst drie jaar wachten voordat de huwelijksband formeel kan worden doorbroken. Komt de wens om een volledige scheiding van beide kanten, dan is zoiets wél onmiddellijk uitvoerbaar.

Je ziet, er komt heel wat bij kijken om goed geïnformeerd te zijn over verschillende vormen van scheiden. Neem contact op en ik kan je daarover alles vertellen, zodat je weet wat het beste bij jou past.

Archief