Scheiden via mediator of advocaat

Bij een scheiding moeten er heel wat dingen geregeld worden: de zorg voor de kinderen, een eventuele overname van de woning, partneralimentatie en ga zo maar door. Ondertussen zit je vaak nog vol met emoties. Dat maakt scheiden nu niet bepaald een fijn proces. Toch wil je het wel goed geregeld hebben. Om weer verder te kunnen en problemen achteraf te voorkomen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om te scheiden via een mediator of advocaat. Maar wanneer kies je voor mediation? En wanneer schakel je een advocaat in?

Scheiden via een mediator

Een mediator bemiddelt bij een echtscheiding. Op juridisch en financieel gebied, maar ook zeker met ondersteuning op emotioneel vlak. Dat betekent dat hij of zij met jullie allebei om de tafel gaat zitten om afspraken te maken over de afwikkeling van de scheiding. Een mediator brengt jullie afzonderlijke belangen in kaart en helpt bij het vinden van oplossingen als jullie er samen niet uitkomen. Kortom, een neutrale partij die helpt afspraken te maken waar jullie allebei achter staan. Zodat je weet waar je aan toe bent.

Dit doen advocaten

Bij het scheiden via een advocaat heb je doorgaans twee keuzes: een gezamenlijke advocaat of twee eigen advocaten. De gezamenlijke advocaat doet nagenoeg hetzelfde als een mediator, maar kijkt daarbij meer naar de juridische mogelijkheden in plaats van jullie onderlinge overleg. Als jullie er samen echt niet uitkomen, dan schakelen jullie eigen advocaten in en volgt er een gang naar de rechtbank. Jouw eigen advocaat behartigt dan alleen jouw belangen en probeert ervoor te zorgen dat jij zelf zo goed mogelijk uit de scheiding komt.

Wanneer scheiden via een mediator of advocaat?

Of je het best kunt scheiden via een mediator of advocaat is vaak afhankelijk van of jullie naar elkaar kunnen luisteren. Zijn jullie in staat om nog te overleggen? Dan is een mediator aan te raden. Een mediationtraject is over het algemeen namelijk sneller en goedkoper dan een scheiding via een advocaat. Bovendien voorkomt mediation een vechtscheiding; het levert resultaten op waar jullie allebei tevreden mee kunnen zijn én je houdt een betere band met elkaar. Wel zo fijn. Zeker als jullie samen kinderen hebben.

Meer weten?

Wil je weten of jullie het best kunnen scheiden via een mediator of advocaat? Of meer informatie over hoe zo’n mediationtraject eruit ziet? Neem vrijblijvend contact op. Ik help je graag verder!

Archief