Scheiding regelen: waar moet je beginnen?

Je wilt scheiden van je partner. Om wat voor reden dan ook. Daarvoor moeten jullie allerlei dingen regelen. Afspraken maken. Ondertussen zitten jullie allebei waarschijnlijk vol met emoties en dat maakt het er vaak niet makkelijker op. Om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het fijn om vooraf al een beetje te weten waar je aan toe bent. Want waar moet je beginnen als je een scheiding gaat regelen? En hoe gaat het verder?

 1. Vertel het je partner
  Voordat je een scheiding kan regelen, is het wel zo goed om je partner te vertellen dat je niet meer bij hem of haar wilt of kunt zijn. Dat kan het best in een persoonlijk gesprek. Zoek een rustig plekje op en vertel dat je wilt scheiden én waarom je dat wilt doen.
 2. Afspraken maken
  Wil je een scheiding regelen? Dan moet je afspraken maken met je ex-partner. Waar moet je beginnen? Bij de kinderen. Die zijn het belangrijkst. Denk na over de zorgverdeling en maak een ouderschapsplan. Vervolgens maak je afspraken over het huis en de hypotheek, alimentatie, pensioenen en de verdeling van alle andere geldzaken en verzekeringen.
 3. Hulp inschakelen
  Bij het maken of vastleggen van die afspraken kun je vaak wel wat hulp gebruiken. Kunnen jullie nog goed overleggen? Dan zit je vaak met een mediator aan tafel om samen tot houdbare afspraken te komen. Lukt dat niet? Dan kunnen jullie allebei een eigen advocaat inschakelen. De rechter neemt dan uiteindelijk de beslissing over de verdeling van het vermogen en de omgangsregeling met de kinderen.
 4. Scheiding aanvragen
  Hebben jullie alle afspraken op papier staan? Dan kan jullie bemiddelaar of advocaat een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Ondertussen kun je bijvoorbeeld al wijzigingen doorgeven bij de Belastingdienst en uitzoeken of je alvast sommige toeslagen kunt aanvragen.
 5. Definitief scheiden
  Na zo’n 2 weken doet de rechter uitspraak. Als de rechter jullie scheiding en gemaakte afspraken goedkeurt, ontvangen jullie een beschikking. Jullie zijn pas definitief gescheiden als deze beschikking is ingeschreven bij de burgerlijke stand. Je hebt eerst nog 3 maanden de tijd om in beroep te gaan, maar jullie kunnen ook een akte van berusting tekenen om de scheiding sneller definitief te maken.

Hulp bij het regelen van de scheiding?

Wil jij of willen jullie hulp bij het regelen van de scheiding? Of een nóg beter beeld van waar je moet beginnen? Als mediator en (financieel) echtscheidingsadviseur help ik jullie graag verder. Neem gerust even contact op en stel je vraag of maak een vrijblijvende afspraak.

Archief