Scheiding verwerken met herinnerboek voor kinderen

Een scheiding verwerken is voor kinderen niet makkelijk. De valkuil is dat je te weinig aandacht hebt voor hun beleving. Niet omdat je dat niet wil, maar omdat je niet weet hoe je dat het beste kunt doen. Of omdat je er domweg niet aan toekomt in een periode waarin jijzelf alle zeilen bij moet zetten.

Herinnerboek

Aan kinderen tussen de 5 en 11 jaar geef ik daarom een herinnerboek mee. Je kinderen kunnen dit gebruiken om op een creatieve manier de scheiding te verwerken. Ze staan zelf centraal. De focus ligt op hun beleving van de scheiding. Wat ouders vinden of willen is niet aan de orde, het gaat om de verwerking als kind. Het herinnerboek is een prachtig initiatief van ervaringsdeskundigen Tessa Massop-Dix en Manon Naterop.

Het boekje is gebaseerd op een methode ontwikkeld door pedagogen, mediators en leerkrachten. “Het helpt kinderen om stil te staan bij hun emoties en het moedigt aan om te praten over de scheiding. Het geeft duidelijkheid en structuur en zorgt voor meer dialoog met jouw kind.” Je kunt denken ‘daar heb ik geen boekje bij nodig’. Maar in de praktijk van alledag is het vaak zo dat je heel graag oog wil hebben voor de ervaringen van je kinderen, maar het je ontbreekt aan handvaten om het gesprek te beginnen. Dit boekje stimuleert je om die zo ontzettende belangrijke aandacht op een goede manier te geven.

Voorbeelden van opdrachten

Een schot in de roos is bijvoorbeeld de opdracht om kinderen te laten verwoorden hoe zij het moment hebben beleefd waarop hun ouders aan hen vertelden dat ze gingen scheiden. En hoe ze dat vertelden. Die herinnering verwoorden helpt kinderen om deze specifieke herinnering te verwerken. En het geeft aan jou als ouder een handvat om erover te praten. Een andere vondst is de leuk vormgegeven stamboom van de samengestelde gezinnen waarvan je kind wellicht deel uitmaakt. Leuk om te doen, lekker tekenen, maar ook helpend voor de emotionele verwerking.

Echtscheiding verwerken door praten

Ook ouders en juf, meester of vrienden kunnen schrijven in het boek. Op uitnodiging van het kind natuurlijk. Het herinnerboek is een tool om met kinderen te praten over hun beleving. De boodschap is dan ook Praten Helpt! Dit boek kan daar een goede hulp bij zijn.

Op www.herinnerboek.nl vind je meer informatie en een inkijkexemplaar. Tessa en Manon hebben ook een herinnerboek ontwikkeld voor oudere kinderen van 12-16 jaar en een co-ouderschap boek.

Kun jij hulp gebruiken bij je echtscheiding? Neem contact op. Ik schep graag de rust en helderheid die je in deze periode zo goed kunt gebruiken.

Archief