Toeslagpartners bij inwoning na scheiding?

De woningmarkt is tegenwoordig extreem krap. Dat kan effect hebben op je toeslagen na je scheiding. Wat het verband is tussen de woningmarkt en toeslagen? Huizenprijzen stijgen de pan uit, dus áls je al een huis vindt, is de kans groot dat het te duur is. Als je gaat scheiden, is het vaak geen optie om dan maar niet te verhuizen. Jij en je kinderen moeten een nieuwe woning, maar hoe kom je daaraan? Veel mensen die in een scheiding liggen, trekken daarom in bij familie of vrienden. En dan is het goed om je te realiseren dat dat gevolgen kan hebben voor de toeslagen van jouzelf én degene(n) bij wie je inwoont. Het kan zijn dat jullie toeslagpartners worden. Dan tellen jullie beide inkomens mee voor alle toeslagen. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de hoogte van je toeslagen.

Wanneer ben je elkaars toeslagpartner?

Degene bij wie je inwoont, kan jouw toeslagpartner zijn, maar dat is niet altijd het geval. Het hangt bijvoorbeeld af van jouw eigen leeftijd en van degene bij wie je woont. De belastingdienst heeft een tool gemaakt, om te weten te komen of je elkaars toeslagpartner bent of niet: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-heb-ik-een-toeslagpartner.

Een voorbeeld

De gevolgen van inwoning voor je toeslagen kan ik illustreren met een recente uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Een gescheiden vrouw ging in 2019 inwonen bij haar moeder, samen met haar minderjarige kinderen. Ook haar zus woonde bij haar moeder. De vrouw, haar zus en haar moeder waren geen toeslagpartners van elkaar. Er moet namelijk maar één toeslagpartner aan te wijzen zijn. En dat was dus niet het geval. De vrouw ontving een kindgebonden budget. Dan verhuist in datzelfde jaar nog de zus van de vrouw. De belastingdienst wil het kindgebonden budget terug, omdat de vrouw en haar moeder toeslagpartners zijn geworden.

De rechtbank heeft bepaald dat er sprake was van een bijzondere omstandigheid, de vrouw hoefde het kindgebonden budget niet terug te betalen. Als de zus in 2021 verhuisd zou zijn, zou ze het geld sowieso niet hoeven terug te betalen, omdat op 1 januari 2021 de wetgeving is veranderd.

Zo zijn er nog talloze andere voorbeelden van gevolgen voor toeslagen bij inwoning te bedenken. Pas daar de regels maar eens op toe. Dat is best wel ingewikkeld.

Huurtoeslag

Daar komt dan nog bij dat de huurtoeslag een geval apart is. Ook als jullie geen toeslagpartners zijn, tellen zowel jouw inkomen als dat van degene bij wie je bent ingetrokken, mee voor de huurtoeslag. Voor de huurtoeslag ben je dus eigenlijk altijd toeslagpartners. Een lekker makkelijke regel, maar hij kan je wel veel geld kosten natuurlijk. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en reken uit hoeveel je krijgt. Of laat het uitrekenen.

Hulp bij uitrekenen toeslagen na scheiding

Je merkt het: je toeslagen berekenen als je gaat inwonen bij je ouders of vrienden, is best een klus. Maar wel heel belangrijk, omdat je natuurlijk moet weten wat je financiële situatie gaat worden. Dit is nou typisch iets waarbij ik je kan helpen. Het is ontzettend belangrijk dat je goed inzicht hebt in je financiële situatie na je scheiding. Dan weet je waar je aan toe bent en sta je aan het stuur van je eigen toekomst.

Wil je weten wat je scheiding financieel voor je betekent? Neem contact op. Ik help je graag om rust en helderheid te creëren bij je scheiding.

Archief