Een scheidingsadviseur: wanneer schakel je die in?

Je mag best even diep zuchten, want de beslissing om te gaan scheiden heeft veel moed gevraagd. Niemand gooit zomaar de handdoek in de ring. Je bent bijvoorbeeld samen met je partner naar een relatietherapeut geweest. Geen gemakkelijke weg, zo merk ik bij mijn cliënten. Of – misschien wel even pijnlijk – jij en je partner hebben jaren langs elkaar heen geleefd. De intimiteit en verbinding zijn verdwenen. Waarom zou je nog langer samen verder gaan? Nu het moment daar is, heb je al heel wat achter de rug. En er liggen nog veel onzekerheden voor je. Laat mij je helpen die ballast van de schouders te nemen. Als scheidingsadviseur neem ik in praktisch opzicht graag het stokje van je over.

Jij hebt de stap gezet om te gaan scheiden, ik help je erdoorheen.

Wat moet je doen?

Het besluit is gevallen, je gaat scheiden. Emoties schieten van links naar rechts. En vooral: wat moet je doen? Mensen die naar mij toekomen spreken vooral de behoefte uit om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in hoe hun leven er na de scheiding uitziet. Maar hoe ze die duidelijkheid moeten krijgen, weten ze niet. Dan ben ik er voor ze. Vanuit mijn expertise als scheidingsadviseur werp ik licht op hun financiële situatie. Laat zien welke regelingen mogelijk zijn voor de kinderen. Of ze recht hebben op een kindgebonden budget. Of op een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Hoe de pensioenverevening in elkaar steekt. En hoe hoog de kinderalimentatie is. Allemaal termen waarvan je misschien niet eerder hebt gehoord. Logisch, want scheiden doe je niet dagelijks. Ik wel, althans in het helpen daarbij. Daarom ben ik voor deze roerige periode in je leven de juiste partner.

Met scheidingsadviseur lukt het wel om te praten

Toch zijn de regels waarop ik je zal wijzen ook een valkuil. Staar je niet blind op wat er allemaal moet gebeuren, maar geef ook ruimte aan de gevoelens van jou en je partner. Als je dat doet, kom je er samen sterker uit. Misschien ben je bang om de confrontatie aan te gaan in het aangeven wat voor jou belangrijk is. Maar als ik bij die gesprekken aanwezig ben, is dat niet nodig. Onlangs zat ik een uur lang met twee cliënten aan tafel, terwijl ze zonder mij de dag ervoor al na tien minuten vastliepen. Ik kon ervoor zorgen dat er genoeg ruimte was voor allebei, zonder boosheid of ruzie. Zulke gesprekken kunnen helend werken, en zijn goed voor de lange termijn.

Duurzame afspraken maken

Weet je waar ik door mijn werk achter ben gekomen? Dat een huwelijk op papier veel ingewikkelder is dan veel mensen denken. Daar loop je bij je scheiding tegenaan. Zolang je bij elkaar bent, evolueert op een organische manier jullie samenzijn. Jullie kopen een huis, krijgen kinderen, sluiten leningen en verzekeringen af, jullie betalen belasting en hebben een gezamenlijke spaarrekening. Allemaal netjes vastgelegd, geen vuiltje aan de lucht. Totdat jullie gaan scheiden. Wie zegt dan wat voor jullie beide afzonderlijk het beste is? Hoe je de opeengestapelde regelingen en afspraken kunt afbreken tot hapklare brokken, verteerbaar voor jullie allebei? In de praktijk blijkt het helemaal niet eenvoudig om vergroeide levens van elkaar los te weken. Daarom help ik om duurzame afspraken te maken waar je ook lang na jullie scheiding nog achter kunt staan.

Hoe lang duurt het?

Meestal duurt het zo’n drie maanden voordat ik samen met cliënten een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan heb opgesteld. Daarin staan de gemaakte afspraken waar beide partners het mee eens zijn. We nemen dus alle tijd om zorgvuldig alles langs te lopen, zoals overeenkomsten over de alimentatie, de inboedel, het huis en het pensioen. Vervolgens neemt mijn advocaat het over. Hij zorgt ervoor dat het verzoekschrift tot scheiding wordt ingediend bij de rechtbank en er een beschikking komt. Vervolgens schrijft hij de beschikking in bij de gemeente waar jullie zijn getrouwd; een laatste stap die ongeveer nog een week in beslag neemt.

Als scheidingsadviseur neem ik veel werk uit handen en weet je zeker dat het convenant aan de juridische randvoorwaarden voldoet. Het lijkt misschien een flinke stap om iemand als mij in de arm te nemen, maar in de praktijk levert het je veel op. Wil je weten hoe ik je door je scheiding heen kan loodsen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

 

Archief