Wat kun je van een mediator verwachten?

Als je gaat scheiden en overweegt een mediator in te schakelen, is het fijn om te weten wat je precies kunt verwachten. Wat doet een mediator nu precies en welke zaken dien je zelf nog te regelen? Een mediator is er om samen met jou en je toekomstige ex-partner de relatie op een respectvolle manier te beëindigen. Maar er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij een echtscheiding, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan. En wie zorgt ervoor dat alles wordt ingediend bij de rechtbank?

Structuur in de communicatie

Om te beginnen zorgt een mediator ervoor dat er een goede structuur in de communicatie komt. Dit is bij een echtscheiding namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Een mediator zorgt ervoor dat beide partijen aan het woord komen en dat ieders kant van het verhaal naar voren komt. Zo zorgt een mediator ervoor dat er meer wederzijds begrip komt en dat je beter samen tot een overeenstemming kunt komen. Als er kinderen in het spel zijn, neemt de mediator natuurlijk ook de belangen van de kinderen mee in het proces. Met behulp van een mediator kom je dus samen tot bepaalde afspraken, zoals verdeling van inboedel en een ouderschapsplan. 

Het papierwerk

Een mediator zorgt er ook voor dat de gemaakte afspraken uiteindelijk op papier komen te staan. Om de scheiding in te dienen bij de rechtbank is er namelijk een echtscheidingsconvenant nodig. Een mediator weet precies wat hierin hoort te staan en zal deze samen met jou en je toekomstige ex-partner in goed overleg opstellen. Als jullie samen kinderen hebben is er ook een ouderschapsplan nodig. Ook deze zal de mediator samen met jullie opstellen. Door de gesprekken samen met de mediator kom je sneller tot afspraken en worden ieders belangen zo goed mogelijk behartigd. Een mediator is onpartijdig en is er met het doel samen tot afspraken te komen waar jullie je allebei in kunnen vinden. Dit geldt dus ook voor het ouderschapsplan.

Kennis en ervaring

Een mediator is geen advocaat, maar een mediator heeft uiteraard wel de nodige juridische kennis en niet te vergeten de nodige ervaring met echtscheidingen. Een mediator weet dus precies welke stappen er genomen moeten worden bij een echtscheiding en wat er allemaal geregeld dient te worden. De meeste mediators zullen dan ook de juridische afhandeling voor hun rekening nemen, zodat je je hier zelf geen zorgen om hoeft te maken. Het convenant en een eventueel ouderschapsplan worden ingediend bij de rechtbank en nadat de scheiding door de rechtbank is uitgesproken, wordt de echtscheiding ingeschreven bij de burgerlijke stand.

Voor iedereen het beste

Een mediator is er dus om voor iedereen tot de beste oplossing te komen én om jullie te helpen met de heel echtscheidingsprocedure. Door met een mediator samen tot oplossingen en afspraken te komen, kan het echtscheidingsproces veel sneller verlopen dan via advocaten. Bovendien zijn de kosten voor een mediator lager dan bij een proces waarbij ieder zijn eigen advocaat heeft en er niet samen overlegd wordt. Een mediator draagt dus geen oplossingen aan, maar zorgt ervoor dat je samen in goed overleg tot de beste oplossing komt. Op deze manier kun je je relatie samen tot een goed einde brengen.

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag.

Archief